Prijsstijgingen en schaarste

Verder bouwen met prijsstijgingen en schaarste
Hoe doen wij dat?

De veranderingen in de wereld en om ons heen hebben grote impact op de prijzen en schaarste van hout en bouwmaterialen. Stijgende prijzen en grillige levering geven veel onrust binnen bedrijven. Onzekerheid over planningen en onduidelijke communicatie zijn aan de orde van de dag. Wij vertellen je daarom graag wat we wél weten en waar je wél op kunt blijven rekenen.

Hout

– Tienvoudige transportprijzen vanuit Azië, Afrika en Zuid-Amerika
– Belemmeringen in aanvoer door containertekorten
– Beperkte daling van prijzen zachthout

Het afgelopen jaar zagen we de prijzen van vuren en zachthout tot recordhoogte stijgen. In oktober daalden de prijzen weer, maar we verwachten dat die daling niet ver doorzet. Ook het wereldwijde containertekort – sinds de lange lockdown in Azië – maakt materialen duurder en belemmert de aanvoer. Transportprijzen voor containers uit Azië zijn het tienvoudige van wat we gewend waren en in Afrika en Zuid-Amerika gebeurt nu hetzelfde.

Bouwmaterialen

– Transport- en productieproceskosten groeien mee met stijgende energieprijzen
– Forse prijsstijging voor stenen, dakpannen en isolatiematerialen
– Onvoorspelbare beschikbaarheid van plaatmateriaal

De energieprijzen stijgen sterk, onder andere door de beschikbaarheid van gas. Dat betekent dat niet alleen transport, maar ook productieprocessen die veel energie vragen met die prijzen meegroeien. De verwachting is dat ook stenen, dakpannen, isolatiematerialen en staal fors duurder worden. Doordat ook bestanddelen in lijm schaars en duur zijn, stijgen de prijzen van plaatmateriaal en is de beschikbaarheid erg onvoorspelbaar.

En nu?

– Focus op duidelijkheid voor de korte termijn
– Offertes o.b.v. huidige prijswijzigingen in de bouw
– Miedema nodigt klant uit om vaker contact te houden over lopende offertes

Niemand kan duidelijkheid voor de lange termijn bieden. Waar we wél zelf invloed op hebben, is duidelijkheid over de korte termijn. De offertes die je bij ons hebt lopen of binnenkort aanvraagt, maken we op basis van prijswijzigingen die nú in de bouw plaatsvinden. De kans is groot dat je een langere levertijd en hogere prijs ziet dan dat je van ons gewend bent. Maar inkoopprijzen kunnen ook onverwacht dalen en dat houden we scherp voor je in de gaten. Je betaalt dan namelijk direct ook weer een lagere prijs bij ons. We vinden het belangrijk om jou zo accuraat en concreet mogelijk te informeren. Je helpt ons in deze nieuwe rol door af en toe kort contact met ons te zoeken over jouw lopende offertes. Zo blijven we allebei scherp op de huidige situatie en kunnen we daar waar mogelijk bijsturen.

Kom meer te weten over

Forza Soila Black

Een solide sfeermaker uit het noorden.Deze week stellen we het vierde en laatste type aan je voor uit Forza Iza, onze nieuwe lijn duurzame houten

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.