Bouwpartner voor Platowood gevelbekleding

Miedema is bouwpartner in gevelbekleding voor de bouw- en aannemerij. Heb je voor jouw project een professionele aanpak nodig op het gebied van gevelbekleding? Ben je op zoek naar gevelbekleding met een specifieke uitstraling? Heb je speciale wensen qua maten en bewerkingen?

In alle gevallen ben je bij Miedema aan het juiste adres. Wij bieden toegevoegde waarde aan elk bouwproject. Door onze jarenlange kennis, expertise en praktijkervaring kennen wij vrijwel alle mogelijke gevel-opties.

Platowood professionals

Iedere soort en elke vorm gevelbekleding is voor ons bespreekbaar. Wij zijn altijd in staat maatwerk te leveren met ons eigen professionele machinepark en houtzaag- en schaverij. Op maat zagen, voorboren, computergestuurd frezen (CNC), monteren en sorteren, per blok, woning of element: het is allemaal mogelijk.

Een van de materialen waar we graag mee werken is Platowood. Deze gevelbekleding is gemaakt van hout uit duurzaam beheerde gecertificeerde bossen. In het unieke productieproces gebruikt Platowood alleen water en warmte, dus geen chemische toevoegingen, om het hout te verduurzamen. Platowood is met een verwachte levensduur van zeker vijftig jaar zeer duurzaam te noemen.

Teamfoto Miedema

Zakelijk advies op maat nodig?

Advies op maat nodig? We denken graag met je mee in elk deel van de bouwkolom. Met de architect aan tafel zitten of met de montagepartner: we helpen graag mee om jouw project tot een succes te maken en geven advies op maat over alle facetten van gevelbekleding.

Platowood gevelbekleding

Platowood-1

Wat zeggen onze klanten?

“Miedema viel op door de uitgebreide kennis op het gebied van gevelbekleding. Ze waren op de hoogte van de ventilatie-eisen, bedachten slimme oplossingen voor de achterconstructie en gaven advies over de montage van de kozijnen onder de dakgoten. Die expertise vond ik echt een meerwaarde in het bouwproces.”

Volledige recensie lezen?

“Miedema viel op door de uitgebreide kennis op het gebied van gevelbekleding. Ze waren op de hoogte van de ventilatie-eisen, bedachten slimme oplossingen voor de achterconstructie en gaven advies over de montage van de kozijnen onder de dakgoten. Die expertise vond ik echt een meerwaarde in het bouwproces.”

Volledige recensie lezen?

Interesse? Vraag een zakelijk adviesgesprek aan.

Plan jouw zakelijk adviesgesprek

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor gevelbekleding? Vraag een zakelijk adviesgesprek aan.  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op. 

Ontdek onze andere soorten gevelbekleding

VäriWood

Western Red Cedar

Platowood

1

Wat is Platowood gevelbekleding?

Of het nu gaat om wonen, recreëren of werken: voor elke type gebouw is Platowood een prima keuze als het gaat om een fraaie en duurzame houten gevel.

Platowood is sterke en duurzame houten gevelbekleding. Het biedt veel verschillende mogelijkheden voor de uitstraling van een gebouw, variërend van natuurlijk tot strak en modern. Het ziet er niet alleen fraai uit maar onderscheidt zich door een bovengemiddelde duurzaamheid en makkelijke onderhoudbaarheid. Simpel gesteld: je hebt er lang plezier van en weinig werk aan.

Platowood heeft nog meer gunstige eigenschappen die het tot een uitstekende keuze voor gevelbekleding maken. Zoals goede verwerkbaarheid, doordat het hout sterk én veerkrachtig is. Gebruik je het voor kozijnen dan valt op dat Platowood inbraak vertragend werkt, doordat het zo sterk is. 

Platowood gevelbekleding heeft ook een goede isolatiewaarde, wat bijdraagt aan een beter milieu én aan kostenbesparing op de energierekening.

Meer gevelbekleding

Het modificatieproces van Platowood

Platowood onderscheidt zich van andere soorten gevelbekleding door het unieke en gepatenteerde productieproces. Dit proces heet platoniseren. Als grondstof dient snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde bossen. Platoniseren gaat in drie stappen:

 • Stap 1: Hydro-thermolyse: Het hout wordt met stoom en onder hoge druk verhit tot maximaal 170⁰C. Deze stap, hydro-thermolyse genoemd, breekt in het hout de zogenoemde suikers af die kwetsbaar zijn voor schimmelvorming.
 • Stap 2: Drogen: het hout moet een tijdje zorgvuldig en geleidelijk drogen zodat het niet scheurt.
 • Stap 3: Curing: Als het hout is gedroogd tot een vochtgehalte percentage van circa 8% wordt het ‘gebakken’ in de oven, op maximaal 180⁰C. Hierdoor ontstaan nieuwe stabielere verbindingen in het hout, waardoor het steviger wordt.

Na de behandeling neemt het hout minder vocht op. Daarmee vermindert de kans op krimp en zwelling aanzienlijk. Bovendien voorkom je schimmelvorming doordat de voedingsbodem voor schimmels op natuurlijke wijze is afgebroken.

Platowood gevelbekleding houtsoorten

Platowood is verkrijgbaar in drie houtsoorten: populier, Fraké en vuren. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rij:

 • Platowood Populier heeft een mooie gelijkmatige nerf, lichte lijntekening en verfijnde kleurschakeringen. Het hout voelt relatief zacht aan en heeft een warme, goudbruine tint. Platowood Populier is vormstabiel, milieuvriendelijk en onderhoudsarm. De verwachte levensduur ligt rond de 50 jaar.
 • Platowood Fraké is gemaakt van een duurzame loofhoutsoort afkomstig uit verantwoord beheerde bossen in West-Afrika. Het heeft een strakke, stijlvolle en exotische uitstraling. Het oppervlak kenmerkt zich door een subtiele, vlamachtige tekening. Krijtstrepen en pinholes kunnen voorkomen bij Platowood Fraké en dragen bij aan de karakteristieke, robuuste uitstraling.
 • Platowood Vuren is afkomstig van verantwoord beheerde bossen in Noord-Europa en is FSC®-gecertificeerd. Deze snelgroeiende naaldhoutsoort wordt in Nederland traditioneel gebruikt in de ruwbouw, maar door het platoniseren is het hout ook geschikt voor gevelbekleding. De oorspronkelijke witgele kleur van vurenhout wordt door het platoniseren omgezet naar een warmere bruine kleur. Deze kleur en de aanwezigheid van noesten en kleine tekeningen maken Platowood Vuren tot een houtsoort met een authentieke, levendige en natuurlijke uitstraling.

Platowood gevelbekleding kleuren en afwerkingen 

Platowood is verkrijgbaar in vijf verschillende afwerkingen. We lichten ze kort toe:

Natural Color: de speciale behandeling van Platowood Natural Color zorg voor zoveel mogelijk kleurbehoud. Wilt u graag hout dat niet vergrijst en de karakteristieke warme kleur behoudt? Dan is Platowood Natural Color een uitstekende keuze.

Weathered Color: de geveldelen worden al fabriek vergrijsd. Het natuurlijke vergrijzen van hout verloopt hierdoor egaal. Handig om kleurverschillen te voorkomen als niet alle gevelvelden direct worden blootgesteld aan de zon.

Burned Wood: deze Platowood-variant heeft door gebruik van een speciale, milieuvriendelijke olie een donkere en stoere uitstraling.

FireProtect: is in jouw project Euro Brandklasse B vereist? Speciaal om hieraan te voldoen is Platowood FireProtect ontwikkeld. Door impregnatie op basis van brandvertragende zouten en polymeren voldoet deze gevelbekleding aan alles eisen van Euro Brandklasse B.

Color: wil je een specifieke kleur, kies dan voor Platowood Color. Verkrijgbaar in elke RAL-kleur naar keuze, met 10 jaar garantie.

Platowood gevelbekleding profielen

Platowood is verkrijgbaar in de volgende profielen:

Platonium 01: channelsiding, geschikt voor gesloten gevelbekleding.

Platonium 02: channelsiding met schijnsponning, geschikt voor gesloten gevelbekleding.

Platonium 03: halfhouts rabat.

Platonium 04: Zweeds rabat.

Platonium 05: standaard plank.

Platonium 07: Rhombus profiel.

Platonium 10: enkelzijdig toepasbaar profiel, gemaakt van Platowood Fraké.

Achterhout: achterhout, voor ventilatie van zowel horizontale als verticale gevelbekleding.

Andere profielen: wil je een ander profiel dan hiervoor genoemd? Maatwerk is in overleg mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Ayous of Platowood?

Platowood wordt vaak vergeleken met Ayous. Het zijn beide gevelbekledingen met gemodificeerde houtsoorten als basis. Is de een beter dan de ander? Beide zijn uitstekende materialen voor gevelbekleding. Wat zijn de verschillen:

 • Duurzaamheid: de levensduur is bij Platowood rond de 50 jaar en bij Ayous rond de 25 jaar.
 • De productiewijze is wel redelijk verschillend: Platowood kent een unieke, gepatenteerde behandeling, platoniseren genaamd. Ayous wordt thermisch gemodificeerd, een behandeling op basis van water en warmte.
 • Bij Platowood heb je de keuze uit drie houtsoorten: vuren, populieren en Fraké. Bij Ayous gevelbekleding gaat het enkel om de houtsoort Ayous.

Miedema, gevelspecialist sinds 1917

Bij Miedema staan meer dan 60 professionals met veel kennis en ervaring voor je klaar. Daarnaast heb je bij ons altijd de volgende voordelen:

 • Wij hebben jarenlange kennis, expertise en ervaring in de praktijk met gevelbekleding.  
 • Iedere soort gevelbekleding, en elke vorm is voor ons bespreekbaar.      
 • Wij leveren maatwerk vanuit onze eigen houtzaag- en schaverij, en met ons eigen professioneel machinepark.      
 • Boek tijdwinst en efficiëntie op de bouwplaats: voorgesorteerde levering per blok, woning of element mogelijk.
 • Wij denken graag met je mee en bieden gedegen advies voor elk project, in elke fase.

 

Zoek jij een betrouwbare en deskundige gevelbekledingspecialist als bouwpartner voor jouw project? Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag direct een gratis adviesgesprek aan!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.